Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πληροφορίες για ελαστικά

Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα και τη συντήρηση των ελαστικών σας

Πόσο σημαντικά είναι τα ελαστικά για το αυτοκίνητο;

Τα ελαστικά αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ασφάλεια του οχήματός σας. Τα ελαστικά ενός οχήματος είναι το σημείο επαφής του με το δρόμο. Τα ελαστικά δεν αρκεί να ταιριάζουν στα ποικίλα διαφορετικά συστήματα ανάρτησης και να αντιδρούν με ακρίβεια στις εντολές οδήγησης, αλλά πρέπει επίσης να κυλούν ομαλά και να είναι ανθεκτικά. Πάνω από όλα, όμως, για να διατηρούν τα οχήματα με ασφάλεια και σιγουριά στο δρόμο, τα ελαστικά πρέπει να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυνάμεις που ασκούνται επάνω τους στο φρενάρισμα, την επιτάχυνση ή τη στροφή. Η ικανότητα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος και ολισθηρός ή όταν καλύπτεται με χιόνι ή πάγο. Για να βεβαιωθείτε για την ασφάλεια του οχήματός σας είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικό έλεγχο στα ελαστικά του.

Πόσο σημαντικό είναι να ελέγχω την πίεση των ελαστικών;

Η πίεση των ελαστικών παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής και την ασφαλή απόδοση των ελαστικών σας. Οι πιέσεις των ελαστικών ορίζονται ξεχωριστά για κάθε μοντέλο οχήματος  από τους κατασκευαστές ελαστικών και αυτοκινήτων. Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο χρήσης ή κοιτάξτε στο πώμα του ρεζερβουάρ, στις πόρτες του οχήματος ή στο ντουλαπάκι των γαντιών για να βρείτε τη σωστή πίεση των ελαστικών για το όχημά σας. Η υποπίεση ή υπερπίεση ενός ελαστικού προκαλεί μείωση της ικανότητάς του για σωστή πρόσφυση στο δρόμο. Έτσι δεν προκαλείται μόνο υπερβολική ή ακανόνιστη φθορά του πέλματος, αλλά υπάρχει και αρνητική επίδραση στους χειρισμούς, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνο στις στροφές με μεγάλη ταχύτητα. Αν η πίεση δεν είναι επαρκής για το φορτίο που μεταφέρεται, η θερμοκρασία του ελαστικού αυξάνεται λόγω συνεχών κάμψεων. Η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη δομή του ελαστικού,  ή ακόμα και την καταστροφή του. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας κάθε δύο εβδομάδες και να την ρυθμίζετε αναλόγως. Να θυμάστε να ελέγχετε τα ελαστικά σας μόνο όταν είναι κρύα και όχι όταν είναι ακόμη ζεστά από την οδήγηση. Επίσης, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τη ρεζέρβα σας, αφού ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να σας χρειαστεί. Παρακαλούμε αναφερθείτε στις επιπλέον πληροφορίες του κατασκευαστή του οχήματός σας σχετικά με τη ρεζέρβα σας.

Πως να παρατείνω τη διάρκεια ζωής των ελαστικών;

Τα ελαστικά παθαίνουν ζημιές χωρίς καν να το γνωρίζει ο οδηγός. Αν ανακαλύψετε ή υποψιαστείτε κάποια ζημιά, ζητήστε αμέσως από έναν επαγγελματία να ελέγξει το ελαστικό σας. Αν πρέπει να περάσετε πάνω από κάποιο εμπόδιο, πλησιάστε το αργά – και όσο γίνεται πιο κάθετα. Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας για εξωτερικές ζημιές όπως κοψίματα, ρωγμές και φουσκώματα.

Γιατί είναι σημαντική η ευθυγράμμιση των τροχών;

Η ευθυγράμμιση στα περισσότερα οχήματα ελαχιστοποιεί τη φθορά και μεγιστοποιεί την άνεση. Η σωστή ευθυγράμμιση θα περιορίσει τη φθορά των ελαστικών σας, θα βοηθήσει να αυξηθεί η διάρκεια και η απόδοσή τους και θα προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Εκτός αυτού, βελτιώνει το κράτημα και την ασφάλεια κατά την οδήγηση.

Πως γίνεται η ευθυγράμμιση των τροχών του οχήματος;

Για την ευθυγράμμιση των τροχών του οχήματος χρησιμοποιούμε το κορυφαίο μηχάνημα ευθυγράμμισης Hawkeye Elite της εταιρείας Hunter. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία του με laser, επιτυγχάνουμε ευθυγράμμιση απόλυτης ακρίβειας σε ελάχιστο χρόνο και με μηδενική φθορά σε ζάντες και ελαστικά.